Module 1 Module 2 Module 3 Module 4

Module 1
Verschuiving van seizoenen

Intro

De Ronde van Vlaanderen

Het onderzoek Fenologiescore Uitbreiding

De impact van klimaatverandering op de fenologie in Vlaanderen

Verschuiving in fenologie - algemeen Opdracht: voorbeelden en voor- en nadelen van verschuiving in de fenologie Gevolgen voor ecosystemen



De impact van klimaatverandering op de fenologie in Vlaanderen



Gevolgen voor ecosystemen


1.

Doordat elke soort zich aan een eigen tempo zal aanpassen aan het veranderende klimaat, ontstaan in sommige gebieden nieuwe samenstellingen van ecosystemen in vergelijking met 30 jaar geleden. Onder die nieuwe soorten, vaak (invasieve) exoten genoemd, zijn er soorten met een enorme impact op de ecosystemen die ze betreden.

IMPACT m.b.t. VOEDSEL

Sommige soorten hebben geen of nauwelijks natuurlijke vijanden in hun nieuwe woongebied:

  • hun aantallen kunnen explosief toenemen.
  • ze kunnen bepaalde ecosystemen compleet veranderen, door bijvoorbeeld voedselbronnen uit te putten.

De competitie voor voedsel kan groter worden. Soorten kunnen daardoor minder voedsel vinden:

  • omdat steeds meer soorten voorkomen met hetzelfde dieet
  • doordat minder voedsel beschikbaar is

IMPACT m.b.t. MOEILIJKE AANPASSING

Sommige soorten sterven uit omdat ze zich minder vlot (of niet) kunnen verplaatsen en zich niet kunnen aanpassen aan warmere temperaturen of drogere omstandigheden.

Sommige soorten doen er eeuwen over om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. De huidige klimaatverandering gaat hiervoor te snel.


Doordat planten en dieren verschillend reageren op klimaatverandering, krijgen bijvoorbeeld vogels als de bonte vliegenvanger hun jongen op een moment dat er nog geen maximale hoeveelheid voedsel beschikbaar is (zie Verschuiving in fenologie bij vogels). Dat kan dan weer een gevolg hebben op andere soorten. De verhoudingen en relaties binnen ecosystemen kunnen hierdoor gedeeltelijk of volledig uit elkaar vallen.



Voorbeeld

 

De Canadese gans is een invasieve exoot: hij is agressief naar inheemse ganzensoorten, waarvan hij de ideale broedplaatsen en grasvlaktes afneemt.

 



2.

Het veranderende klimaat heeft een enorme en soms ingewikkelde impact op ecosystemen, soorten en individuen. Een voorbeeld is dat van koude-extremen. Het voorkomen van koudere periodes, eventueel laat in de winter of vroeg in de lente, zal niet verdwijnen door klimaatverandering.

Lees er hier meer over.

Voorbeeld

 

Uit studies blijkt dat planten door de vroeg startende lente steeds vaker koude-extremen ondervinden terwijl hun bladeren al ontloken zijn. Door deze koudegolven na een warmere periode is er tegenwoordig meer kans op vorstschade dan 30 jaar geleden.

Landbouwers moeten zich hieraan aanpassen. Fruittelers kunnen bijvoorbeeld vuurkorven plaatsen wanneer hun fruitbomen in bloei staan en er een late winterprik voorspeld wordt.

 

 

Een warme periode gevolgd door een koudegolf komt ook voor vroeg terugkerende vogels vaak als een ernstige verrassing, omdat ze zo’n winteromstandigheden niet kennen.

Opvallend hierbij is het verhaal over twee kraanvogelgroepen die in februari 2021 in een verschillende richting vlogen: de ene trok zoals elk jaar naar het noorden, maar kwam een andere groep tegen die door de koudegolf in Duitsland terug naar het zuiden trok.

 

Binnen een ecosysteem verandert de fenologie voor elke soort of in elke omgeving op een andere manier, en soms onvoorspelbaar. Daarom is het voor wetenschappers niet eenvoudig om het effect van het verschuiven van de seizoenen te bestuderen.

Het is belangrijk om daarom zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Om het jaarlijks uitlopen van bladknoppen te bestuderen, is het voor wetenschappers bijvoorbeeld een groot voordeel om ook niet-wetenschappelijk geschoolde burgers mee te betrekken. Met die achtergrond ontstond het citizen science project Knappe K(n)oppen.