Inzoomen op: chiptechnologie
logo

Inzoomen op: chiptechnologie

Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 Module 5

  De geheugencel


Een geheugencel kan je op verschillende manieren maken.

Hoe je hem maakt, hangt af van zijn functie:

Wil je meer schrijven?

Een werkgeheugen is een geheugen waarin een computer tijdelijk informatie, data en instructies opslaat die de computer op dat moment nodig heeft om snelle bewerkingen te kunnen uitvoeren.
In dit geheugen is regelmatig kunnen schrijven belangrijk. De gegevens worden snel geschreven, uitgelezen en gebruikt, en daarna ook gewist.

Wil je meer lezen?

In je computer heb je ook een harde schijf. De harde schijf is het geheugen waar je data opslaat dat niet gewist mag worden, zelfs niet als je je computer uit zet.
In dat soort geheugen is lezen belangrijker dan bij het werkgeheugen, omdat je gegevens vaak zeer lang op dezelfde plaats blijven zitten.
De opgeslagen informatie moet ook lange tijd bewaard kunnen blijven.


   Opdracht 1

Zoals eerder gezegd, moet de geheugencel het cijfer 0 of 1 kunnen weergeven, afhankelijk van wat er eerder in de cel opgeslagen was.

In de voorbeelden hiervoor spraken we telkens van elektronen. Als de cel elektronen bevat, geeft hij 1 weer, anders 0.

De Floating gate geheugencel is werkt volgens dit principe. Klik op de onderstaande knop om er meer over te leren.

Floating Gate geheugencel

Een andere mogelijkheid is om een cel van magnetisch materiaal te gebruiken. Het magnetisch veld kan dan naar de noordpool (1) of de zuidpool (0) wijzen.


Een ferro-elektrisch materiaal heeft een elektrische polariteit en kan op dezelfde manier als een magnetisch materiaal gebruikt worden. Het elektrisch veld kan “naar boven (1)” of “naar onder (0)” wijzen.

De FeFET geheugencel werkt volgens bovenstaand principe. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie hieronder.

FeFET geheugencel

De spin, vaak gevisualiseerd door draairichting, is een fundamentele eigenschap van een elektron. Ook dat kan je gebruiken in een geheugencel. We spreken over "spin up" of in wijzerzin draaiend bij 1 en "spin down" of in tegenwijzerzin draaiend bij 0.