Voedingsbodems
Als je micro-organismen onderzoekt - zoals gisten, schimmels of bacteriƫn - giet je in een Petrischaaltje
een voedingsbodem waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Dit is typisch een gel bestaande uit agar-agar met daarin de opgeloste voedingsstoffen
(water en suiker).
Je steriliseert al je gereedschap, zodat je op je voedingsbodem geen ongewenste micro-organismen laat uitgroeien.
Infofiche agar-agar
Kijk hier voor meer info.
Hoe maak je een voedingsbodem?
Hoe ga ik te werk?
Kijk hier voor meer info.
Maak nu je eigen voedingsbodem.
Experiment
Indien je enkele Petrischalen extra in overschot hebt gemaakt, kan je deze 2 experimenten uitvoeren.
In deze proef gaan we na wat er gebeurt als je je niet aan de steriele omstandigheden houdt.
Zo ga je te werk:
Experiment 1: is er een verschil tussen onze handen wassen en onze handen desinfecteren?
- 1. Neem een Petrischaaltje gevuld met de agar voedingsbodem.
- 2. Teken op het Petrischaaltje 4 gelijke delen aan de buitenkant (boven en onder) en nummer de 4 delen (=sectoren). Gebruik hiervoor een waterproof-stift en een lat.

Een van de 4 sectoren is een testzone, dit wil zeggen dat in deze zone geen micro-organismen opzettelijk worden ingebracht.
Deze zone is een soort controle om te zien of er per ongeluk geen ongewenste micro-organismen in de voedingsbodem zijn terechtgekomen.
- 3. Voer de proef uit:
Sector 1: testzone
Laat deze ongeroerd.
Sector 2: ongewassen duim
Druk je duim voorzichtig tegen de gel. Maak goed contact maar druk je duim er niet in, dit kan de gel breken.
Sector3: gewassen duim
1. Was je duim met zeep.
2. Zorg ervoor dat je niets meer aanraakt nadien. Tip: was je hand in de buurt van het Petrischaaltje.
3. Druk je duim voorzichtig tegen de gel. Maak goed contact.
Sector 4: gedesinfecteerde duim
1. Desinfecteer je duim met alcoholgel.
2. Zorg ervoor dat je niets meer aanraakt nadien. Tip: doe dit in de buurt van het Petrischaaltje.
3. Druk je duim voorzichtig tegen de gel. Maak goed contact.
- 5. Sluit de Petrischaal met plakband aan de randen.
- 6. Wacht 4 tot 7 dagen en bekijk de resultaten, eventueel ook onder de binoculair.
Maak een foto op van je Petrischaaltje en stuur deze door via smartschool of je leerplatform van de school.
Experiment 2: wat is het effect van onhygiënische factoren in het labo?
- 1. Neem een Petrischaaltje gevuld met de agar voedingsbodem.
- 2. Teken op het Petrischaaltje 2 gelijke delen aan de buitenkant (boven en onder) en nummer de 2 delen (=sectoren).
Gebruik hiervoor een waterproof-stift en een lat.
Een van de 2 sectoren is een testzone, dit wil zeggen dat in deze zone geen micro-organismen opzettelijk worden ingebracht. Deze zone is een soort controle om te zien of er per ongeluk geen ongewenste micro-organismen in de voedingsbodem zijn terechtgekomen.
- 4. Voer de proef uit:
Sector 1: testzone
Laat deze ongeroerd.
Sector 2: onderzoekszone
Herhaal deze 2 stappen met een andere gevulde Petrischaal voor elke optie vermeld bij stap 1.
Stap 1:
- Ga met een oorstaafje over een ongewassen en niet steriele werktafel in je klas(labo)
- Wrijf een oorstaafje in je haar
- Ga met een oorstaafje in je mond tegen je tong, wang, tanden (simultatie hoest, niezen)
- Ga met een oorstaafje langs de binnenzijde van je neusvleugels (simulatie neus snuiten)
Extra in Corona-tijd:
Omwille van hygiƫnische maatregelen in het kader van de Coronavirus-uitbraak vragen wij u om de experimenten 3 en 4 momenteel niet uit te voeren (en geen kweken te maken afkomstig van huid, mond-, neus-en oogslijmvliezen) maar deze te vervangen door educatief video en beeldmateriaal.
Stap 2:
- Wrijf nadien het wattenstaafje uit in sector 2 van de Petrischaal
Maak een foto op van je Petrischaaltje en stuur deze door via smartschool of je leerplatform van de school.