De weg naar een digital human avatar
Chiptechnologie en IoT zullen de komende jaren voor een indrukwekkende transformatie van de gezondheidszorg zorgen, met een gepersonaliseerde en preventieve aanpak,
continue monitoring, efficiënte diagnoses en innovatieve behandelingen. Een hele resem technologische toepassingen zullen de grenzen verleggen van wat
mogelijk wordt in de medische wereld.
Imec werkt mee aan een heleboel baanbrekende toepassingen die de gezondheidszorg zullen transformeren.
De inslikbare sensorpil
De hersenen uitlezen
We kunnen vandaag een glimp opvangen van wat er zich binnenin onze schedel afspeelt via o.a. PET- en MR-scans, maar veel vragen over hoe onze hersenen precies functioneren blijven onbeantwoord.
Om de interacties tussen hersencellen zoals neuronen te kunnen bestuderen, moeten we metingen rechtstreeks binnenin de hersenen uitvoeren. Op chiptechnologie gebaseerde innovaties zoals de neuroprobes
bieden hiervoor een oplossing. Deze naaldvormige hersenimplantaten kunnen neuronactiviteit gedetailleerd meten en bieden een diepgaand inzicht in hun werking.
Mogelijke toepassingen variëren van diepgaand onderzoek naar hersenaandoeningen tot de nauwkeurige plaatsing van stimulatoren voor patiënten met Parkinson of corrigerende chirurgie voor epilepsie.
Op termijn kan een brein-computerinterface zorgen voor draadloos onderzoek. Het grote voordeel? Onderzoek kan dan ook continu gebeuren in een meer natuurlijke setting buiten het labo.
Yuming He werkt mee aan dit onderzoek, benieuwd naar wat hij ervan vindt?:
Digital human avatar
Net zoals de steden Antwerpen en Brugge nu reeds digitale tweelingen hebben, kan je je een toekomst voorstellen waarin jij een eigen digitale human avatar zou hebben.
Een hele reeks sensoren die je draagt (wearables zoals je smartwatch), of inslikt (denk aan de sensorpil) of die ingeplant worden zouden dan continu data verzamelen.
Deze data is nodig om jouw digitale tweeling vorm te geven.
Misschien kan dan in de toekomst wel voorspeld worden wanneer je ziek zal worden?