Inzoomen op: IoT
logo

Inzoomen op: IoT

Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 Module 5 Module 6

LPWAN-netwerk



We behandelden reeds een aantal communicatietechnologieën.
Binnenshuis is wifi geschikt, willen we minder energie verbruiken en mag de afstand waarover gecommuniceerd wordt beperkt zijn dan kan bluetooth een oplossing bieden. Gaan we buitenshuis dan kan ons mobiel netwerk voor snelle (en veel) dataoverdracht zorgen.

IoT-apparaten worden echter vaak ingezet onder suboptimale omstandigheden, zoals buitenshuis, op afgelegen plaatsen, op moeilijk te bereiken plaatsen in fabrieken of misschien in de toekomst in ons lichaam. Bij die toepassingen draait het er niet om om veel data snel te versturen, maar om over een lange periode geregeld kleine datapakketjes te verzenden met minimaal energieverbruik (want die is maar beperkt voorhanden) en een geschikte communicatietechnologie. Die specifieke vraag heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe technologieën ontwikkeld werden.


‘Low Power Wide Area Network’ (LPWAN) is een categorie van technologieën afgestemd op specifieke behoeften van IoT-apparaten. Het leent zich voor:

  • Het creëren van een draadloos sensornetwerk.
  • laag vermogen toepassingen, sensornetwerken moeten vaak meerdere jaren op een batterij kunnen werken;
  • lange afstandscommunicatie, tot wel 10 km;
  • het periodiek versturen van kleine datapakketjes.
.

Er is niet één standaard technologie, maar een waaier aan mogelijkheden waaronder LoRaWAN, NB-IoT, LTE-M, Sigfox...



Op de website van Proximus kan je de dekking van LoRaWAN (een LPWAN-technologie) in België raadplegen.

Gelijkaardige kaarten bestaan voor de andere technologieën: NB-IoT, LTE-M en Sigfox. Vooraleer je een technologie voor je toestel kiest is het handig om na te gaan of er dekking is in het gebied waar jij je IoT-systeem wil toepassen.



Herinner je het voorbeeld van de waterpeilmeting in Module 1 'IoT: in de praktijk, vroeger en nu'?

De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) zet in op het gebruik van IoT om hun meetnetten te versterken. Zo worden IoT-peilmodules ingezet om waterstanden op onbevaarbare waterlopen te monitoren en de data meteen te publiceren, zie de interactieve kaart hiernaast.

Het inbedden van verschillende (draadloze) sensoren verspreid over een geografisch gebied noemen we een (draadloos) sensornetwerk.

LPWAN-communicatietechnologie is hier uitermate geschikt voor. Het is een energiezuinige technologie waardoor de toestellen op batterijen kunnen werken, en kan over lange afstand communiceren. Wel kan er minder snel data doorgestuurd worden, maar dat is vaak niet nodig voor dit type metingen. Een meting om de paar minuten of soms zelfs 1 keer per dag is vaak voldoende voor deze toepassingen.

Imec werkte mee aan het onderzoek rond de waterproblematiek in Vlaanderen, genaamd 'Internet of Water Flanders'. Gericht meten en acties nemen brengt ons een hele stap vooruit. Om het meten uit te voeren werd een draadloos sensornetwerk op poten gezet.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer over dit project




Deze technologie van sensorennetwerken is zeer waardevol bij citizen science of burgerwetenschap.

Sensoren worden bij burgers verspreid en zo wordt ineens veel meer data dan één enkele wetenschapper zou kunnen verzamelen gecollecteerd.

 


Citizen science of burgerwetenschap

Citizen science is wetenschappelijk onderzoek dat door niet-professionele wetenschappers (citizen scientists of burgerwetenschappers) wordt uitgevoerd. Vaak werken de citizen scientists hierin samen met of onder begeleiding van professionele wetenschappers. Citizen science is een erg waardevolle methode om aan wetenschappelijk onderzoek te doen omdat ze niet alleen nieuwe wetenschappelijke kennis genereert, maar ook spectaculaire resultaten kan boeken op vlak van gemeenschapsvorming en wetenschapseducatie.

Meer over burgerwetenschap of hoe je eraan begint vind je op Scivil.be, het Vlaams kenniscentrum voor burgerwetenschap.



Misschien heb je al gehoord van het project 'Curieuzeneuzen' of 'Telraam' of 'Soja in duizend tuinen'?

Word jij ook een burgerwetenschapper?

Via de website van iedereen wetenschapper krijg je een overzicht van lopende onderzoeken in België maar ook daarbuiten.