Inzoomen op: chiptechnologie
logo

Inzoomen op: chiptechnologie

Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 Module 5

  Kendet?



   Opdracht 1

Sinds de introductie van de wet van Moore in 1965 is de chipindustrie er niet alleen in geslaagd het aantal transistoren te verdubbelen. We zijn er ook in geslaagd om bijvoorbeeld de kosten om die transistoren te maken en het vermogenverbruik van een enkele transistor onder controle te houden.

Maar dat lukt de laatste jaren niet meer zo goed. EUV-lithografie is bijvoorbeeld een erg dure oplossing. Het doet de kost om een wafer te maken enorm de hoogte in gaan.

Er zijn veel meer processtappen nodig zijn om een chip te maken dan vroeger. We gebruiken veel meer verschillende materialen en hebben dus verschillende tools ook nodig voor die processtappen te doen. We integreren ook veel meer transistoren op een chip wat tot veel complexere interconnecties enz. leidt. Dit heeft ook een serieuze impact op de kost.

En kost is een erg belangrijke factor voor de chipindustrie, en voor de consument natuurlijk. Ook de transistoren even krachtig maar toch kleiner maken is enorm moeilijk.

We kunnen toch optimistisch naar de toekomst kijken, want de nodige innovaties zullen er wel komen. En misschien maak jij er wel een deel van uit!

Bedankt om deze cursus tot het einde te bekijken.

Nog honger naar chips? Neem een kijkje op www.imec.be